Catalunya, tercer territorio europeo con más empresas y entidades que han captado fondos del Green Deal

Catalunya és el tercer territori europeu amb més empreses i entitats que han accedit a les convocatòries del Green Deal, el pla d’ajuts més gran de la Comissió Europea en l’àmbit de la sostenibilitat dins del programa Horizon 2020. Segons càlculs d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- d’acord amb l’Horizon Dashboard de la CE, 50 empreses, universitats, centres tecnològics i centres de recerca catalans han obtingut 27,4 milions d’euros per dur a terme projectes d’R+D i innovació per combatre el canvi climàtic.

Així, per nombre de beneficiaris, de les més de 200 regions de la UE, Catalunya se situa només per darrere de les regions de Brussel·les i París. De fet, tot i representar només l’1,5% de la població de la Unió Europea, les empreses i entitats catalanes representen el 3,1% del total de beneficiaris dels ajuts del Green Deal el 2021 -que s’atorguen per concurrència competitiva- i el 2,7% del pressupost concedit. Pel que fa a l’Estat espanyol, Catalunya representa el 25,3% del total d’empreses i entitats que han accedit als ajuts i el 29,1% del pressupost.

TOP 5 regions per nombre d’empreses i entitats que han obtingut ajuts del Green Deal

Regió                                                      Nombre empreses i entitats beneficiàries

Regió de Brussel·les-Capital                          64

Ile de France (París)                                       55

Catalunya                                                       50

Regió d’Holanda Meridional                           42

Àtica (Atenes)                                                37

(FONT: ACCIÓ d’acord amb l’Horizon Dashboard de la Comissió Europea)

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha compartit aquests resultats durant una reunió de treball celebrada aquest amb el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro.

Àmplia presència catalana en consorcis europeus

Els ajuts del Green Deal, que en total han comptat amb un pressupost d’1 bilió d’euros, s’han destinat a consorcis formats per membres de diferents països amb projectes estratègics a escala europea que poden arribar a superar els 20 milions d’euros de pressupost. En aquest sentit, les empreses i entitats catalanes són presents en el 42% dels 73 consorcis europeus que han accedit als ajuts. Dels 73 consorcis europeus, Catalunya en liderarà quatre en els àmbits de la gestió d’incendis, la resiliència climàtica, les energies renovables i la restauració de costes.

El Green Deal és l’estratègia impulsada per la Comissió Europea amb l’objectiu de convertir la Unió Europea en el primer continent del món neutre climàticament el 2050 i reduir les emissions d’efecte hivernacle en un 55% per al 2030 en comparació amb els nivells de 1990.

Suport per accedir als ajuts

En total, el 66% de les empreses i entitats beneficiàries catalanes de la convocatòria del Green Deal han comptat amb el suport d’ACCIÓ mitjançant un equip especialitzat en projectes europeus, que des que es va anunciar aquesta iniciativa l’any 2019 ha promogut la participació catalana a través d’actuacions de difusió i assessorament. A més, des de la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ ubicades a la Unió Europea i l’organització d’actes de networking internacionals s’ha donat suport a la cerca de socis per promoure que les empreses catalanes participessin en consorcis d’altres països. L’agència ha proporcionat aquests serveis com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea.